Vad innebär Google Penalty?

Google bråkar inte i onödan – men om ditt innehåll inte följer Googles riktlinjer för kvalitet och användarupplevelse, kan Google straffa dig. Din webbplats slutar visas i sökresultaten eller så tas domänen bort helt från Googles indexering. Google indexerar alla hemsidor på sina egna servrar, detta för att få full kontroll på vad som skall visas i sökresultaten (SERP).

Så när du gör en sökning på internet via Google är du inne i deras servrar och söker, inte på internet som många verkar tro. Google indexerar och styr nästan all sökning lokalt och globalt, så du vill verkligen inte bli straffad. Finns du inte indexerad så finns du inte på internet helt enkelt.

Har du blivit straffad kan vägen till återhämtning ta månader och utan några som helst garantier att få domänen indexerad hos Google igen. Det är viktigt att förebygga och vara medveten om Googles riktlinjer för webbansvariga och förbättra webbplatsens innehåll för att inte drabbas. Om du behöver hjälp med riktlinjerna eller i den svåra processen att få tillbaka rankningen på Google kan Digital IQ hjälpa dig!

Vilka är de olika typerna av Google-straff?

OBS! Allt innehåll kommer från Googles riktlinjer för webbansvariga 

Riktlinjer för kvalitet

 • Automatiskt genererat innehåll
 • Vilseledande omdirigeringar
 • Länksystem
 • Text som visas för sökrobotar men inte för användare (cloaking)
 • Dold text och länkar
 • Öppningssidor
 • Duplicerat innehåll
 • Partnerprogram
 • Instoppade sökord
 • Skapa sidor med skadligt innehåll
 • Riktlinjer om skräp från användare
 • Sätt att undvika skräpkommentarer
 • Rapportera spam, betalda länkar eller skadlig programvara

Vad är hackning eller hackat innehåll?

Med hackat innehåll avses innehåll som hackare har kunnat placera på webbplatsen utan ditt tillstånd på grund av säkerhetsbrister på webbplatsen. Google vill skydda användarna och se till att sökresultaten är tillförlitliga. Vi arbetar därför hårt för att hålla hackat innehåll borta från våra sökresultat. Hackat innehåll ger användarna sämre sökresultat och kan i värsta fall installera skadligt innehåll på datorn. Vi rekommenderar att du skyddar din webbplats och tar bort hackat innehåll så fort du hittar det.

Exempel på hackat innehåll:

Injicerat innehåll
En hackare som skaffat sig åtkomst till en webbplats kan försöka injicera skadligt innehåll på sidor som redan finns. Det är ofta fråga om skadlig JavaScript-kod som injicerats direkt på webbplatsen eller i en iframe.

Tillagt innehåll
Ibland kan en hackare genom att utnyttja ett säkerhetsproblem lägga till nya sidor med skräp eller skadligt innehåll på webbplatsen. Syftet med sådana sidor är ofta att manipulera sökmotorerna. De befintliga sidorna kanske inte uppvisar några tecken på att webbplatsen skulle vara hackad, men de tillagda sidorna kan skada webbplatsens besökare eller webbplatsens placering i sökresultaten.

Dolt innehåll
En hackare kan också försöka manipulera befintliga sidor på webbplatsen utan att det märks. Hackarens mål är att lägga till innehåll på webbplatsen som sökmotorerna ser men som kan vara svårt för dig och andra att upptäcka. Det kan handla om att lägga till dolda länkar eller dold text på sidan med CSS eller HTML eller mer komplexa manipuleringar som cloaking.

Omdirigeringar
Hackare kan injicera skadlig kod på webbplatsen som omdirigerar vissa användare till skadliga sidor eller sidor med skräp. Omdirigeringar av det här slaget kan vara beroende av vilken hänvisningsadress, användaragent eller enhet som används. Till exempel kanske du omdirigeras till en misstänkt sida när du klickar på en webbadress i Googles sökresultat men inte när du besöker samma webbadress direkt i webbläsaren.

Manuella påföljder ger dig en anmälan via Google Search Console (tidigare Google Webmaster Tools). Om din trafik har fallit av och du inte kan hitta din webbplats i sökresultaten även när du googlar det exakta företagsnamnet, kolla GSC för en varning.

I search Console kan du se orsaken till straffet och du får lite vägledning om hur det går att lösa problemet.

Hur lång tid det tar att bli av med straffet beror först på hur snabbt du kan ta bort problemen och/eller förbättra innehållet. Vissa påföljder har lösts i dagar, medan många tar veckor eller månader. Det är vanligt att en förfrågan till Google att ta bort straffet inte lyckas vid ett första försök.

Tips: Vi kan hjälpa till att få bort din manuella straff tidigare än att göra det ensam!

Vi vill gärna höra om ditt digitala projekt!