Låt oss hjälpa dig med nya WordPress 5.0

Vilka är förändringarna i WordPress 5.0?

WordPress uppdaterar sin plattform flera gånger varje år och de flesta förändringar är ganska små. Många användare märker aldrig skillnaden från en uppdatering till nästa.

WordPress 5.0 är annorlunda. Det är en fullständig uppdatering för att snabba upp alla WordPress sidor och göra dom redo för framtiden där hastighet avgör hur bra en site rankar.

WordPress 5.0 är den enskilt största uppdateringen i WordPress historia och det kommer att förändra hur du gör allt på plattformen.

WordPress är marknadsledande och driver cirka 30% av alla webbsidor på webben. En förändring som denna har en enorm inverkan på webbplatsägare och marknadsförare. Här har vii samlat en snabb överblick på allt som kommer med WordPress 5.0 och vad du behöver göra för att göra dig redo.

Det är nog lättare att tänka på WordPress 5.0 som en fullständig översyn av plattformen, snarare än en uppdatering – åtminstone i den meningen att vi har blivit vana vid CMS. 

När du har uppdaterat till version 5.0 kommer allt att se ut och fungera mycket annorlunda än WordPress du känner till.

Läs mer (Engelska)

Huvudfunktionen är WordPress-redigeraren heter Gutenberg – en WYSIWYG-editor som låter dig skapa sidor och innehåll visuellt. 

Om du har använt ett tema med en sidbyggare tidigare kommer formatet att vara något bekant. – Dock kommer du märka på laddtiden att Gutenberg är blixtsnabb i jämförelse med ett stort tema.

Läs mer (Engelska)

Gutenberg låter dig skapa innehållsblock, (innehålls-mallar) som du kan återanvända och förändra gång på gång vilket snabbar upp arbetet med content markant.

Du kan återanvända ett innehållsblock flera gånger på dina sidor och redigera dem alla från samma plats. 

Du kan tex. skapa ett CTA-block som marknadsför en av dina digitala nedladdningar, placera den på varje bloggsida och varje optimeringsändring du gör kommer att tillämpas på din webbplats.

Läs mer (Engelska)

Gutenberg – Den nya editorn som förändrar allt.

Så här blir du redo för WordPress 5.0

Med WordPress 5.0 blir plattformen kraftfullare och lättare att använda, men steget från version 4.9 till 5.0 är större än någon annan WordPress uppdatering som gjorts. 

Förmodligen använder något eller några teman eller plugins som fungerar på din befintliga WordPress installation men som inte kommer fungera med WordPress 5.0 redigeraren. När du gjort en riktig uppdatering kommer du märka att sidorna laddar otroligt mycket snabbare. Men för de alla flesta betyder detta att alla sidor på din site måste byggas om.

Det finns plugins som tex. Disable Gutenberg som tillåter dig fortsatt använda grafiska WP Builders som Elementor, WP Baker etc.

1. Testa WordPress 5.0-plugin

WordPress har släppt ett Gutenberg-plugin som du kan använda för att ta tag i den nya redaktören innan den rullar ut för riktigt. Testa det, få dina kunder att spela och ge alla den bästa chansen att bli bekant med den före release.

2. Installera det klassiska redigeringsprogrammet

Det finns också ett officiellt Classic Editor-plugin som du kan använda för att återställa den befintliga redaktören och detta kommer att ge en viktig säkerhetskopia för dig och dina kunder tills du vet att alla är bekväma med Gutenberg.

3. Skapa en stagingwebbplats för att testa uppdateringen

För att undvika problem med uppdatering till WordPress 5.0 skapar du en interneringswebbplats på en lokal server så att du kan uppdatera det här först och testa för eventuella problem. Skapa bara en kopia av dina befintliga webbplatser och testa uppdateringen på dem alla, så att den levande versionen av varje sida blir orörd tills du är redo att gå live.

4. Testa dina tema

Detta är ett av de största områdena för potentiella problem och du måste se till att du kör ett Gutenberg-kompatibelt tema när du uppdaterar. Om ditt befintliga tema inte uppdateras (eller du inte kan bekräfta) kan det vara en bra idé att byta till ett nytt tema som redan är engagerat i Gutenberg, även om det här innebär att du redigerar din webbplats.

5. Bedöm dina pluginprogram

Detta är ett annat potentiellt problemområde och det finns ingen garanti för att alla plugin du använder kommer att uppdateras för Gutenberg-kompatibilitet. Nu är det dags att utvärdera dina plugins, kolla efter Gutenberg dokumentation och bestämma om du behöver göra några ändringar.

Det viktigaste är att börja göra sig redo för att se till att du inte upplever några kritiska fel under uppdateringen. Det sista du vill ha är ett plugin som orsakar problem på din webbplats eftersom det inte är kompatibelt med den nya redigeraren.

Läs mer (Engelska)

Vi vill gärna höra om ditt digitala projekt!